Kako se financirala skupina

Suđenje za organizirani kriminal - Tužiteljstvo HNŽ predlaže da se Đugum proglasi krivim

Tužiteljstvo HNŽ-a tvrdi kako su dokazali sve što se Sadi Đugumu stavljeno na teret, te su zatražili kaznu uskladnu zakonu.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2024. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru u petak 8. ožujka 2024. nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu, na kojem je čitana završna riječ tužiteljstva.

Inače, Đugum se optužnicom tereti za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubojstvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, koja su počinili od 2019. do kolovoza 2021. godine.

U srpnju 2023. godine se postupak protiv Đuguma odvojio do ostatka optuženih Adnana Šljivića i Alena Fale koji su optuženi da su članovi grupe za organizirani kriminal, a koji su se nagodili s Tužiteljstvom HNŽ-a.

Tužitelj Kemal Maksumić izvodeći završne riječi rekao je kako je van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi Sado Đugum počinio kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

Velik broj svjedoka i dokaza

''Mi smo tijekom ovog pretresa imali priliku čuti veoma velik broj svjedoka i vještaka, te vidjeti niz digitalnih dokaza, fotografija, i videozapisa te izvršiti uvid relevantnu materijalnu dokumentaciju'', rekao je tužitelj Maksumić.

Kazao je kako nema sumnje da su iskazi oštećene S.H. i Adnana Šljivića u svojstvu svjedoka potvrđeni s više drugih iskaza svjedoka i drugih dokaza. A tužiteljstvo svjedočenje Đuguma smatra najboljim izvorom informacija i najboljim dokazima.

Ovo je kaže izneseno u pogledu vjerodostojnosti ovih svjedoka i njihovog kredibiliteta, jer obrana tvrdi kako se svjedocima ne može vjerovati jer je Adnan Šljivić više puta osuđivan za teška kaznena djela, a s tužiteljstvom je sklopio sporazum ''na blagu kaznu''.

Za S.H. obrana je iznosila da je ona navodno proganjala optuženog Đuguma jer je bila zaljubljena u njega, da je ucjenjivala druge osobe navodno često dolazila u sukob s prijateljicama optuženog, te je optužnica plod zavjere pojedinaca iz policijskih agencija.

''Otkrio organiziranu kriminalnu grupu''

''Adnan Šljivić je zaista višestruko osuđivana osoba za niz teških krivičnih djela i tu nema dileme i sam kao tužitelj zastupao sam optužnicu protiv njega zbog počinjena krivičnog djela ''ubojstvo u pokušaju'' u drugom krivičnom postupku'', rekao je Maksumić.

Dodao je da je u ovom postupku Šljivić zaključio sporazum o priznanju krivnje i proglašen je krivim na kaznu zatvora od godine dana i šest mjeseci, dok je po mišljenju obrane to preblaga kazna, no tužiteljstvo smatra kako je  zakonodavac predvidio mogućnost da se počinitelj koji otkrije organiziranu kriminalnu grupu može i osloboditi od kazne. Po mišljenju tužiteljstva ova kazna je zakonita. 

Tužitelj je naveo kako obrana gubi iz vida da je optuženi Đugum svojom voljom Šljivića uzeo za bliskog suradnika i prijatelja, da se s njim družio da su stanovali jedan do drugoga i imali zajednički krug poznanika i prijatelja, što su kaže potvrdili i svjedoci tijekom procesa.

Maksumić je naveo da je Đugum pozvao Šljivića na svoju svadbu pored činjenice da je znao da prodaje i konzumira drogu te da je opasan kad je drogiran, a kaže kako eje priznao i da je od njega uzeo dva prepravljena plinska pištolja.

''I sam optuženi je višestruko osuđivana osoba za ista odnosno slična djela kao i Šljivić'' dodao je tužitelj, navodeći da je logično da će takva osoba koja se druži sa optuženim znati detalje i njegovom životu.

''Plaćao novcem i u kokainu''

To kaže implicira i ono što je Šljivić u iskazu rekao da je dobivao naredbe od Sade Đuguma i da ih je izvršavao za novčanu nagradu odnosno nagradu u vidu droge.

Kao jedan od razloga zbog kojih treba prihvatiti Šljivićev iskaz Tužiteljstvo je navelo da je u bitnim detaljima iskaz potvrđen nizom drugih međusobno nezavisnih subjektivnih i objektivnih dokaza, a to su potvrdili pred Sudom i sudskim vijećem kaže i njegovi sudionici Ismet Vrce, Alen Fale, Armin Pajić, kao i svjedoci, ali i iskazi oštećenih, koji ističe tužitelj nemaju vlastiti interes u postupku.

Iskaz Šljivića je, dodaje tužitelj, potvrđen i tragovima pronađenih na licu mjesta izvršenja kaznenih djela. Navedeno smatra, daje najbolju sliku o optuženom kao nalogodavcu predmetnih kaznenih djela.

Tužitelj je u završnim riječima isticao detalje i iskaze vezane za ostale sudionike s početka ovog slučaja i djela.

''Adnan Šljivić je u svom iskazu u detalje opisao kako i na koji način je optuženi Sado Đugum organizirao kriminalnu grupu, da su tu grupu u prvom redu činili on Alen Fale i Miran Voljevica, da je Sad o Đugum naređivao izvršenje krivičnih djela i da je plaćao novcem i u kokainu za izvršenje krivičnih djela'', rekao je tužitelj Maksumić iznoseći dokaze koji po mišljenju tužiteljstva potkrjepljuju Šljivićevo svjedočenje.

Spomenuti su dijelovi optužnice o prijetnjama i postavljanju eksplozivne naprave pod automobil u Mostaru na Tekiji, te o pucanju iz raketnih bacača na kuću u Mostaru.

Ključan dokaz - iskaz S.H.

Pored iskaza Adnana Šljivića, kao jedan od ključnih dokaza po mišljenju tužiteljstva je i svjedočenje S.H., a obrana Đuguma je prigovarala njenom kredibilitetu.

Tužitelj je naveo kako ponašanje S.H. odgovara profilu ponašanja žrtve trgovine ljudima koja je to postala kao maloljetna djevojčica, štosu kaže, vještaci slikovito opisali u svom nalazu.

''Životna sudbina S.H. je određena činjenicom da je napustila odnosno pobjegla iz porodične kuće s godina, sve ono što će kasnije islijediti njeno ponašanje konzumiranje droge, alkohola, prostitucija, posljedica su te životne činjenice i kod ocjene ovog iskaza mora se ima se imati u vidu sve navedeno, a o čemu su svoje mišljenje dali vvještaci Omer Ćemalović i Elvedina Derović, koji su proveli timsko psihijatrijsko psihološko vještačenje'', naveo je Maksumić.

Vještaci su, dodaje tužitelj isključili da djevojčica od 14 ili 15 godina može biti dovoljno psihofizički zdrava da shvati ispravnost donošenja odluke stupanja u seksualni odnos za novac.

Istaknuo je da za vještake iskaz S.H. autentičan, a njeno psihičko stanje govori u prilog pretrpljene traumatizacije u prošlosti. S.H kako je pročitano u završnim riječima ispoljava simptome i znake traumatizacije, a dojam vještaka je da je za nastanak istih uzrok fizičko i psihičko nasrtanje na nju od strane Đuguma.

Tužitelj je istaknuo kako u prilog istinitosti iskaza oštećene S.H. govori i činjenica da su skoro svi svjedoci obrane manje ili više potvrdili da se Đugum u S.H dobro poznaju, ''iako je logično da će netko tko navodi maloljetnu osobu na prostituciju paziti da e ostavlja tragove i dokaze''.

Dodaje da su viđeni i digitalni dokazi, koji potvrđuju odnos između oštećene i optuženog.

U Završnim riječima je istaknut i slučaj kada su V.V i E. B. punac Đuguma, osuđeni jer su u travnju pa do svibnja 2023 godine u namjeri da utječu na svjedokinju S.H.,za koju su znali da je dala iskaz Tužiteljstvu HNŽ-a u ovom kaznenom predmetu, pokušali utjecati na nju da promijeni iskaz.

U završnim riječima se navodi kako je zanimljivo da je i sam optuženi i iznosio detalje kojim je praktički potvrđivao iskaz S.H.

Ranije osude

Podsjećeno je i da je optuženi ranije kažnjavan za neovlašteni promet i upotrebu opojne droge, anestetika, krivotvorenje isprava, kako u Njemačkoj tako i u BiH.

Tužiteljstvo HNŽ-a smatra kako je izmjena optužnice izvršena u skladu s odredbama zakona o krivičnom postupku.

''Mi smatramo da postoji sticaj krivičnih djela, navođenja na prostituciju, trgovine ljudima iz razloga što se obilježja krivičnih djela ostvaruju u periodu maloljetnosti svjedokinje. Krivično djelo trgovine ljudima postoji kada se navodi maloljetna osoba na prostituciju, dakle ne moraju biti ispunjena ostala obilježja koja se traže'', navodi tužitelj, dodajući kako smatrada ima dovoljno dokaza. 

Tužiteljstvo predlaže da se Đugum proglasi krivim za kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret i da mu izrekne kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close